11 Temmuz 2012 Çarşamba

The Constant Gardener

Arka Bahçe  
(2005)






















Üzgünüm. Kızı alamam. Bak, dışarıda onlardan binlerce var. Bunun için bir çocuğa ayrıcalık yapamam

Ama maillerimizde bir dönem dolaşan denizyıldızını kurtaran sahildeki adam hikayesindeki bir tane deniz yıldızını denize kavuşturduğu için “hayatı kurtuldu” deyip bizi keyiflendirmemiş miydi?



Arka Bahçe; Afrika'da yaşanan bir dramın hikâyesi...  Kanlı Elmas, Otel Rwanda, İskoçya'nın Son Kralı tarzındaki filmleri izlediyseniz bu filmi mutlaka izleyin. Gerek görsellik, gerek oyunculuklarla tek kelime ile muhteşem. Romanından uyarlanan film, Meirelles’in sürükleyici anlatımı ve konunun gerçek yüzleri ile ödülleri topladı. Tabii bana göre Hollywood camiası elinde kahvesini yudumlarken verdiği ödüllerle vicdan rahatlatmasından başka bir şey değilse nedir bilemem…
İç içe iki hikâye var… Başta aşk hikâyesi gibi başlayan konu, politika ve ticari pisliklerle dolu bir maceraya geçiş yapıyor ve aşk hikâyesi geride takip ediyor.  



Filmdeki aşkı yaşayan 2 ruh ise birbirinin zıttı. Devrimci ruha sahip Tessa. Güçlü karakteri ile bir şeyleri değiştirmeye çalışırken aklıma Kim Bassenger oynadığı Rüyamdaki Afrika geldi… Afrika’ya giden kadınların gücündeki benzerlik neredeyse aynı… Bu rol önce Naomi Watts'a teklif edilmiş. Ancak kendisi King Kong'da oynamak için reddetmiş.(alınan ödüllerden sonra kim bilir ne kadar üzülmüştür)



Justin ise klasik memur tipi. Etliye sütlüye karışmayan, arka bahçesinde kendi iç dünyasında yaşayan biri. O kadar sessizliği oynuyor ki Ralph Fiennes, Rachel Weisz tüm göz doldurmasına rağmen rol çalmıyor.




Modern hayatın vahşiliğini bu kadar insanca anlatmak ve insanlığını sorgulatmak. Filmin başındaki kuşların havalanması beni silkeletse de, bittiğinde omuzlarımdan sarstı. Mutlaka ama mutlaka izleyin.

Sevgi ve Işık ile



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder