25 Temmuz 2012 Çarşamba

Mine Vaganti


Serseri Mayınlar

(2010)
"Memleketime çoktan bahar gelmiştir
Başakları şimdiden göğe ermiştir
Dağlarını gelincik basmıştır
Yer, gök ve yürek çiçek açmıştır
Kirazlar olmadan tez vakitte
Asmanın sürgün veren dallarında
Nergisin, zerenin taç yapraklarında
Seninle baharı kutlamaya geliyorum
Başımı omzuna yaslamaya
Hayata yeniden başlamaya
Bağında, bahçende, pınarlarında
İçimi yıkamaya geliyorum
Caddelerinde kızlarla oğlanlar 
Oynaşıyordur şimdi, ah! hem de nasıl
Başlayan, biten, tazelenen aşklar
Başlıyor ömrümüzde yeni bir fasıl"
 
İtalyan filminde Türkçe bir şarkı dinlemek ne kadar hoşmuş. Bir de Sezen Aksu nasıl bir kadındır ki bu şarkısı ile hem düşündürüp hem ağlatabildi.

Her zaman dediğim gibi kara mizah filmlerde, temelde gözüken konusuna takılmayıp alttaki mesaja bakmak lazım. Filmin özünde hayatınızın amacı mutluluktur mesajını veriyor. Bu yüzden mutluluk bavulunun ağırlığına bakmayın. Özellikle bavuldaki aşk ise... 



Serseri mayınlardan biri olan ama bana göre asıl mayın olan büyükanne karakteri çok başarılı idi. Zaten topladığı ödülleri de bunun bir nevi ispatı. Gençlik aşkı için savaşmayan büyükannenin mutsuzluğunu ve ölüme hazırlanırken ki mutluluğu öyle güzel anlatılmış ki. "Ölümden korkacak bir şey yok işte, bütün sevdiklerinizle sonsuza kadar dans edecek ve eğleneceksiniz” der gibi...
 
Filmi araştırırken gülümsediğim detayları da paylaşmadan geçemeyeceğim. Gay rolünde gördüğümüz iki yakışıklı erkek gerçek hayatta gay değiler. Bunda ne var diyeceksiniz? Asıl gerçek gay olan kim dersiniz? Oğlunun gay olduğunu öğrendiğinde kalp krizi geçiren baba rolündeki sanatçı! Ferzan  Özpetek mizahı. Çekimlerde çok eğlenmiş olmalılar.
 
“ Artık birlikte olmayan iki kişiyi. Biri acı çekiyor, diğeri çekmiyor. Belki de aslında bazı şeyleri geride bırakma konusunda korkak olmamamız gerekiyor. Çünkü gerçekten önemli olan şeyler hep bizimle kalır. İstemesek bile.”
 
Replikteki gibi sizinle kalacak önemli şeylerin geride bırakmayıp yaşamanız dileğiyle... İyi seyirler.
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder